Chat, forums, e-mail

In het digitale tijdperk mag een virtuele uitwisseling niet ontbreken. Voor het vak Duits biedt het Goethe-Institut leerlingen diverse mogelijkheden om met Duitstaligen uit verschillende landen per chat of e-mail in contact te komen.

Community Deutsch für dich

In deze internationale online community van het Goethe-Institut kunnen leerlingen individueel een "Lernpartner" vinden uit een ander land. In het forum kunnen zij vragen stellen aan mensen uit de hele wereld die Duits leren. Registratie en aanmelding zijn gratis. Klik hier voor de community.

Das Bild der Anderen

Hier gaat het om een een internationaal e-mail project voor beginnende en gevorderde leerlingen die Duits leren. Meer informatie vindt u op deze website.

Odyssee 

Odyssee is een intercultureel zoekspel waarbij je als docent door het Goethe-Institut aan drie buitenlandse docenten met hun klas wordt gekoppeld. Elke week sturen de klassen elkaar brieven over een bepaald thema (b.v. tradities in het land). Aan de hand van de informatie ontvangen de klassen gedurende drie of vier weken aanwijzingen over waar de anderen klassen vandaan komen. 

eTwinning

Veel scholen zijn al bekend met eTwinning, de gratis online community waar onderwijzers van 44 landen online kunnen samenwerken. Het platform kan ter voorbereiding van of als alternatief voor een fysieke leerlingenuitwisseling worden gebruikt. In een beschermde omgeving werken klassen online samen. Ook kun je op de platform voorbeeldprojecten zien en een partnerschool zoeken. Maak het zo klein of zo groot als je wilt (begin wel met een overzichtelijk project).

eTwinning is voor onderwijzers werkzaam in het po, vo, mbo en de pabo/lerarenopleidingen. Nadat je als docent een account hebt aangemaakt en een project hebt opgestart, nodig je je leerlingen uit. De eTwinning Helpdesk controleert alle aanvragen, zodat het een netwerk blijft van exclusief onderwijzers. Ter begeleiding zijn er diverse webinars en workshops.

Heb je vragen of heb je hulp nodig? De eTwinning Helpdesk bij Nuffic is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via etwinning@nuffic.nl en 070 4260 260.