Verblijf in gastgezinnen

Een uitwisseling is leuk en leerzaam! Het is een onvergetelijke ervaring die je de rest van je leven bijblijft. Het voordeel van een leerlingenuitwisseling is dat leerlingen tegen relatief lage kosten in aanraking komen met de taal en cultuur van een ander land.   

Voorbereiden leerlingen

Uitwisseling is naast leuk zeker ook spannend! Het is dan ook vanzelfsprekend dat leerlingen vragen en twijfels hebben en soms zelfs (een beetje) bang zijn. Maak dingen bespreekbaar en bereid leerlingen voor. Zo zullen leerlingen zich veiliger voelen en zoveel mogelijk met een gerust hart op uitwisseling gaan.

  • Interculturele aandachtspunten

Interculturele verschillen maken een uitwisseling leerzaam en kunnen soms ook tot grappige situaties leiden. Soms kunnen ze echter misverstanden veroorzaken. Het is daarom goed de leerlingen alvast een beetje voor te bereiden op de culturele verschillen. Houd dit algemeen, zonder met clichés te werken.

Daarnaast zijn er een paar praktische verschillen die je alvast kunt benoemen:

De zondag is in Duitsland, veel meer dan in Nederland, een rustdag. Er zijn meer winkels gesloten.
In Duitsland is het gebruikelijker om ’s middags warm te eten en ’s avonds later dan 18 uur (Abendbrot) te eten.

  • Kennismakingsmail

Om elkaar alvast te leren kennen is het raadzaam dat leerlingen geruime tijd voor de uitwisseling een kennismakings-e-mail naar het gastgezin sturen. Leerlingen moeten niet teleurgesteld zijn als er niet direct contact gelegd kan worden met de gastbroer/-zus via sociale media. Duitsers kunnen soms voorzichtiger zijn in het gebruik van sociale media platformen dan wij. Zo wordt meer gebruik gemaakt van nepnamen en afkortingen. Leerlingen kunnen proberen het ijs te breken, bijvoorbeeld door jezelf voor te stellen, foto’s van je huis, kamer en familie te sturen.

Duits spreken

  • Duits opfrissen

Duits spreken in de klas of met wildvreemden in een ander land - dat kan wel eens verschil maken. Laat de leerlingen daarom van tevoren hun Duits ophalen. Doe dit bijvoorbeeld met behulp van dit document (Word). Een handige digitale vertaalhulp is www.uitmuntend.de.

  •        Programma opstellen

Het kan handig zijn om het programma door de leerlingen zelf te laten opstellen. Op die manier worden zij medeverantwoordelijk en kunnen zij Duits leren door te lezen, mailen en te bellen. Met behulp van onze opdracht legt de klas in de Duitse les (vanaf A2) binnen één of twee lesuur een weekprogramma vast. 

Voorbereiden gastgezinnen

Gastgezinnen zijn er in vele soorten en maten. Het is daarom verstandig als docent van tevoren kennis te maken met de gastouders. Dit maakt anticiperen makkelijker als er onverhoopt dingen anders lopen dan gepland.

Soms willen gastgezinnen zelf nog iets met hun gasten ondernemen. Informeer het gastgezin daarom van te voren over het programma. Zo weten zij wat hun gasten wel en niet gaan doen en kunnen ze rekening houden met de planning.

 Duits gastgezin